Opera nadále podporuje XPéčka

Opera se na uživatele XPéček nevykašle. Poskytne jim funkční alternativu Google Chrome, které podporu zastaralých OS ukončilo…

Opera

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Opera se na uživatele XPéček nevykašle

I když se prohlížeči Opera daří na mobilních platformách, v prostředí desktopu jen těžko hledá své místo na výsluní. Kdysi oblíbený prohlížeč teď chce využít konce podpory systémů Vista a XP ze strany Google Chrome a nabídnout jejich uživatelům alternativu v podobě v podstatě stejného browseru.

Chrome ve verzi 50 přestal podporovat jak marginální Windows Vista, tak stále ještě masivně rozšířený Windows XP. Toho se hned chytili agilní vývojáři Opery, kteří mohou uživatele Google Chrome na těchto zastaralých systémech oslovit nabídkou prohlížeče, který je taktéž postaven na Chromiu a vykreslovacím jádře Blink.

Měli byste si vybrat takovou alternativu k Chrome, která poskytuje bezpečnostní aktualizace pro starší verze Windows, nahazuje udičku Slawomir Sochaj, PR manažer Opery. Existuje několik browserů, které stojí za vyzkoušení, ale z těch velkých je to pouze Opera, která bude i nadále přinášet záplaty chyb a bezpečnostní aktualizace i pro uživatele Windows XP a Vista. Sochaj zmiňuje i další výhody Opery při provozu na starších strojích:

  • úsporný modus Opera Turbo
  • graficky provedené záložky a
  • postranní rozšíření.

Aby byl přechod k novému prohlížeči co nejsnadnější, nabízí Opera po instalaci automatický import záložek a nastavení z Google Chrome (ostatně z Firefoxu taky).

I když Opera nabízí zacelení jedné z největších bezpečnostních děr do těchto systémů (prohlížeče), přesto se dané systémy nedoporučuje používat k jakékoliv zabezpečené práci. A to ani v případech, kdy je zabezpečíte antivirem a firewallem. Neaktuální a nepodporovaný software je totiž apriori nebezpečný.

Zdroje