Opera: napříště prohlížeč čínský

Opera Software a s ní i všechny její operace (kapku anglostylistiky:) skončily v rukou Číňanů.

Opera: ikona stabilní větve prohlížeče

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Operu převzali Číňané

Čtvrt roku uběhlo od nabídky čínského konsorcia k převzetí společnosti Opera Software. Ta si prošla kolečkem schvalování a 24. května 2016 dosáhla souhlasu potřebných 90 % akcionářů. Opera Software se tak stane majetkem skupiny společností Qihoo 360 Technology, Peking Kunlun Tech a investičního fondu Golden Brick Silk Road.

Konsorciu se podařilo získat klíčových 90 % akcionářů pro odprodej firmy před vypršením možnosti odkupu 24. května 2016. Opera to v rozhodný den komentovala jen suše: „Podle předběžných výsledků to vypadá, že minimální požadavky pro přijetí nabídky byly splněny. Konečný výsledek bude zveřejněn v momentě, až bude k dispozici.“

Předmětem odkupu bylo celkem 90,6 % procenta akcií reprezentujících 90,9 % akcionářských hlasů a jejich cena dosáhla 1,2 miliardy amerických dolarů. Nabídka investora činila 8,51 dolarů na akcii, což se v danou chvíli rovnalo desetinásobku výhledového zisku plynoucího z hlavních činností Opera Software. Odkup čínskou skupinou následoval okamžitý vzrůst ceny akcií o 1,6 %.

Opera hledala investora již od dubna roku 2015. Od vstupu Číňanů se mimo jiné očekává větší rozšíření prohlížeče vlastněného Opera Software na rozvíjejících se trzích. Těžko ovšem posoudit, jak se k Opeře budou stavět západní uživatelé. Po nadšeném přijetí mnoha inovativních kroků (nativní blokování reklam, VPN klient integrovaný přímo v browseru aj.) přijde nejspíš ochlazení tohoto nadšení z důvodu obav z možných zásahů do softwaru ze strany zájmových skupin Čínské lidové republiky.

Zdroje