Potvrzeno: upgrade na Windows 10 bude zdarma

Aaron Woodman potvrdil, že upgrade na Windows 10 bude zdarma pro majitele Sedmiček a Osmiček. Před finálním povýšením bude třeba dané systémy aktualizovat:

  • u Windows 7 doinstalovat Service Pack 1;
  • Windows 8 částečně povýšit na Windows 8.1.

Microsoft navíc nepočítá s obávaným freemium modelem, kdy po roce přislíbeném upgradu zdarma přišlo nějaké zpoplatnění. Pro ty, kteří Windows 10 získají, už prostě zůstane bez jakýchkoliv poplatků. Microsoft sám chce pak akorát monetizovat služby.

ikona Windows 10

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Microsoft potvrdil upgrade Windows 7 a 8 na Windows 10 zdarma

Nabídka upgradu Windows 7 a 8 na Windows 10 zdarma stále platí. Microsoft to oficiálně potvrdil ústy šéfa produktového marketingu Windows Aarona Woodmana. Ten navíc upřesnil, co se stane po roce od uvedení Desítek – tedy po období, za jehož trvání lze zdarma upgradovat: vůbec nic.

Windows 10 bude pro majitele Windows 7 a 8 zdarma

Woodman uživatele uklidnil opětovným potvrzením povýšením Windows na Desítky zdarma. Přitom stačí mít nainstalovány buď Windows 7, nebo Windows 8. Před samotným povýšením bude třeba pouze aktualizovat nainstalovaný systém na nejnovější verzi – v případě Windows 7 to znamená nainstalovat Service Pack 1, v případě Windows 8 je povýšit na Windows 8.1. Z těchto verzí půjde systém povýšit přímo na Windows 10.

A po roce? Stále zdarma!

Původní prohlášení znělo, že upgrade na Desítky bude možno provést zdarma rok od jejich oficiálního uvedení. Nicméně se vyrojila celá řada obav spojených s tím, že po tomto roce Microsoft buď jednorázově zpoplatní, nebo ho naopak bude účtovat paušálně k časovým obdobím. Woodman tyto obavy vyvrací. Windows nepřicházejí coby freemium a nebudou vynucovat platbu ani po onom roce po uvedení. Woodmanovými slovy: Jak jednou získáte Windows 10, tak už jsou vaše, a nebudeme po vás chtít žádný další poplatek.

Koncoví vs. firemní uživatelé

Nabídka bezplatného povýšení je očekávatelně omezena pouze na koncové uživatele upgradující pouze své počítače. Neplatí tedy ani pro firmy povyšující stovky strojů svých zaměstnanců, ani pro výrobce počítačových sestav, kteří by na Desítky chtěli upgradovat zatím neprodané kusy. Není možné, aby pro tyto uživatele byly Windows zdarma, konstatuje Woodman.

Nejsnazší cesta k Windows 10?

Novouživatelé, tedy ti, kteří budou chtít zcela novou kopii Windows, bez povyšování z předchozí verze, budou muset Microsoft zaplatit plnou cenu za operační systém. Nikdy jsme neprohlásili, že by Windows byly zcela zadarmo, doplňuje Woodman. Nejlevnější cestou k pořízení Windows 10 je nyní nákup druhotných licencí Windows 7, které jsou výrazně levnější než původně uvedený systém. A i u druhotný licencí lze cenu ještě dále optimalizovat. Dělí se totiž na:

  • nepoužité: nepoužité k aktivaci, snadno se aktivují online – ale jsou trochu dražší a
  • použité: použité k aktivaci, ovšem nyní se systém nevyužívá a je odkoupen, je třeba aktivovat dle přiloženého postupu – ovšem s výhodou ještě nižší ceny.

Zdroje