Project Catapult: Microsoft, Bing a programovatelné čipy

Microsoft se chystá popohnat Bing a ostatní své služby pomocí FPGA programovatelných čipů v projektu Catapult.

Microsoft: logo společnosti

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Microsoft chce své servery popohnat programovatelnými čipy

Microsoft spouští v testovacím provozu servery sestavené z programovatelných čipů. Činí tak v souladu s výzkumným plánem projektu Katapult, který běží již od listopadu 2012.

Velké internetové společnosti čelí problému nedostatečného růstu výkonu počítačových čipů vzhledem k nárůstu požadavků na ně. Jak neustále roste internetový provoz, množství a komplexita nabízených služeb, jsou tyto společnosti nuceny hledat cesty optimalizace a zvyšování efektivity svého provozu. Facebook a Google zkoumají možnosti využití nízkopříkonových procesorů ARM. Microsoft se vydal cestou použití programovatelných čipů.

S myšlenkou na využití programovatelných čipů FPGA (Field Programmable Gate Array) přišel výzkumník Microsoftu Doug Burger za manažerem vyhledávače Bing Qi Luem v roce 2012. I přes rizikovost a náklady dostal Burger od Lua zelenou ke spuštění projektu Katapult a ke zbudování pilotního 1600serverového systému, který se právě nyní zapojuje mezi fungující datacentra Microsoftu. Plně v provozu by měl být v průběhu několika měsíců – je tedy možné, že již brzy váš vyhledávací dotaz na Bingu odbaví některý z Burgerových serverů.

Programovatelné čipy jsou 40krát rychlejší než čipy běžně používané na zpracování algoritmů Bingu, říká výzkumník Microsoftu Doug Burger. To sice neznamená, že by výsledný systém byl 40krát rychlejší, přece jen nemůže být sestaven pouze z programovatelných čipů, nicméně Microsoft věří na minimálně zdvojnásobení současného výkonu. Co víc, Microsoft může tyto FPGA čipy updatovat. Burger a jeho tým budou moci modifikovat logické obvody tak, aby napravili chyby a maximálně zefektivnili provoz čipů.

Projekt Katapult se netýká pouze Bingu. Microsoft spoléhá na nasazení FPGA čipů napříč všemi svými službami. Vedoucí Microsoft Research Peter Lee to komentuje: Pokud bychom to všechno dělali jen kvůli vylepšení Bingu, asi bych nedostal povolení utratit tolik peněz. Architektura Katapultu je velmi mnohostranná a její využití se v budoucnu ještě dramaticky rozšíří.

Zdroje

  • Wired.com