Rusko chce vzkřísit protekcionismus. Začne softwarem a hardwarem

Ruská Duma dumá nad zákony, které by měly státní instituce a podniky přinutit k preferenci domácích softwarových a hardwarových řešení.

SEO specialista a copywriter Daniel Beránek

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Rusko hledá cesty, jak se zbavit Microsoftu

Ruská vláda chce patrně vzkřísit principy protekcionismu. Znelíbily se jí americké softwarové a hardwarové firmy v čele s Microsoftem a volá po nahrazení jejich produktů domácími ekvivalenty.

Rusko připravuje nové zákony, které by měly zabránit jeho závislosti na technologických dodávkách z ciziny, a to především ze zemí Západu. Zákony prý budou požadovat po státních institucích a státem řízených podnicích, aby preferovaly lokální dodavatele softwarových a hardwarových řešení. Postiženy by tím mohly být hlavně společnosti Microsoft, Hewlett-Packard, IBM, Cisco, Oracle a německý SAP.

Jde o reakci na sankce USA namířené na největší ruské společnosti. To potvrdil tajemník Výboru pro strategické informační systémy ruské Dumy Andrej Černogorov: Celé se to vztahuje k těmto sankcím. Vzhledem k současnému mezinárodnímu napětí je nahrazení dovozu lokálními softwarovými a hardwarovými produkty klíčové pro zajištění soběstačnosti.

Sankce vůči ruským bankám, energetickým a zbrojařským firmám následovaly po angažování se Ruska na Ukrajině. Sestřelení letadla Malaysia Airlines s 298 civilními obětmi budou následovat další sankce, což jen zvýší stávající napětí. Rusko k rozhodnutí nemusí vést jen potřeba diplomatické reakce, ale také odhalení činností americké NSA – zvláště snadné napadnutelnosti systému Windows a kompromitaci amerického hardwaru ze strany NSA, což Černogorov také naznačil. Nicméně nyní celá snaha vyznívá jen jako prázdné gesto. Dvě třetiny všeho softwaru v zemi je zajištěno zahraničními společnostmi a hardware pochází z ciziny v 90 %.

Zdroje