Servo od Mozilly bude pohánět zcela nový prohlížeč

Mozilla chystá patrně zcela nový prohlížeč. Nové, prozatím experimentální jádro Servo, tak nebude určeno pro Firefox.

Mozilla Firefox

Pro Instaluj.cz Daniel Beránek:

Mozilla v červnu představí prohlížeč s jádrem Servo

První testovací alfa sestavení prohlížeče s novým renderovacím jádrem Servo Mozilla uvolní v červnu roku 2016. Podle výzkumného inženýra Mozilly Paula Rougeta by měl prohlížeč před vydáním zvládnout vykreslit alespoň weby GitHub.com, DuckDuckGo.com, TheHackerNews.com a Reddit.com.

Servo je vykreslovací jádro postavené na programovacím jazyce Rust. Díky tomu by mělo být schopno naplno využít moderní, vícejádrové procesory – a téměř každou dílčí operaci při interpretaci HTML vykonávat coby samostatný proces.

Krom paralelního vykreslovacího algoritmu Servo využívá i vlastní CSS3 a HTML5 parser, taktéž naprogramovaný v jazyce Rust. To vše dohromady umožňuje Servu dosahovat impozantních výsledků v experimentálních testech.

Vývojář Googlu Jake Archibald v jednom takové zjistil, že Servo dosahuje rychlost zobrazování 60 fps (snímků za sekundu) tam, kde alfa verze Google Chrome Canary dosahuje pouze 15 fps, Gecko Firefoxu jen 9 fps a WebKit Safari pouhých 5 fps.

Sám prohlížeč by se měl jmenovat jako jeho jádro – tedy Servo. Nejprve bude uvolněn pro Android, OS X, Firefox OS a Linux, teprve poté by se mohla objevit i verze pro 64bitová Windows.

Zdroj