Silk Road Reloaded: show must go on

Silk Road není mrtvá – alespoň ne svým odkazem. Objevilo se nové darknetové tržiště, které starý (ne)dobrý Tor vyměnilo za I2P, směňuje široké spektrum kryptoměn a hlásí se k libertiánství – v důsledku čehož také odmítá obchod se zbraněmi a kradenými kreditními kartami.

ikona střetu black hat a white hat

Pro SOOM.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Silk Road Reloaded: stezka pokračuje přes I2P

11. ledna se objevilo darknetové tržiště odkazující k Silk Road. Do existenčního zápasu si přináší konektivitu přes I2P, akceptaci vícero kryptoměn a transakční poplatek za převod mezi kryptoměnami.

Silk Road Reloaded najdete na eepsite silkroadreloaded.i2p. Připojit se k němu můžete přes odpovídající software, či konfigurací prohlížeče zahrnující nastavení proxy na I2P proxy etc. Provozovatelé tak dali přednost zatím bezpečnější I2P technologii před využitím Toru.

Web již běží, jak návštěvníky upozorňuje uvítací vzkaz: Všechny funkcionality jsou spuštěny a funkční. Zkušební zápisy byly odstraněny. Produkty dodavatelů se začnou brzo zobrazovat.

Silk Road Reloaded bude krom Bitcoinu akceptovat i Anoncoin, Darkcoin, Dogecoin a Litecoin, respektive bude tyto ostatní kryptoměny konvertovat na Bitcoin pomocí peněženky přímo včleněné do webu. Ostatně kromě provizí z nákupu bude profitovat také na transakčních poplatcích kryptosměny – konkrétně si vezme 1 % z každé konverze.

Katalog produktů zahrnuje drogy, hackovací nástroje, padělaná ID a padělání peněz. Na první pohled chybí další nechvalně známé položky jako obchod se zbraněmi a údaji kradených kreditních karet. To souvisí s deklarovaným libertiánstvím Silk Road Reloaded postaveném na svobodě jedince a jeho vlastnictví:

Vytvořili jsme toto místo, aby mohly být běžné lidské aktivity zobchodovány… Pokud se někdo snaží druhého kontrolovat do té míry, že narušuje jeho svobodnou vůli, je to netolerovatelné vměšování se. Možná tomu nedokážeme zabránit, ale nebudeme se na tom podílet.

Joseph Cox se zatím marně snažil spojit s administrátorem kvůli odpovědi na otázku, proč upřednostnil I2P před Torem. Sám usuzuje na výhodu větší decentralizace technologie, v níž se všichni participanti podílejí na směřování dat pro ostatní – viz výčet rozdílů I2P a Toru na geti2p.net

Zdroje

  • Vice.com