Slováci utráceli za FinFisher ve velkém

FinFisher, malware napadající všechny operační systémy bez rozdílu, si ve velkém platila i slovenská vláda – dle WikiLeaks nakoupila 39 licencí. Více o FinFisher

ikona střetu black hat a white hat

pro SOOM.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

WikiLeaks zveřejnili kód špionážního malware FinFisher

WikiLeaks pokračují ve zveřejňování svých Akt špionáže. Nový díl tohoto předlouhého seriálu přináší binární kódy malwaru FinFisher, který ke špionáži zneužívají vlády a výkonné orgány celého světa.

WikiLeaks v rámci projektu Spy Files zveřejňují spoustu dokumentového materiálu o kyberslídilech celého světa, ale i zdrojového kódu útočných aplikací. Poslední díl se týká malwaru společnosti Gamma – jedné z globálních společností věnujících se prodeji špionážního malwaru ve velkém (viz složka Gammy vedená Wikileaks). Zveřejněným malwarem je FinFisher – software užívaný zpravodajskými agenturami nejrůznějších režimů ke sledování novinářů, disidentů a nejrůznějších osob zpravodajského významu.

Krom samotného kódu WikiLeaks zveřejnili také zákazníky FinFisheru. Většina sice zůstává ukryta pod různými loginy, některé se však podařilo identifikovat. Dozvíme se například, že druhým největším zákazníkem FinFisheru je Slovensko s 39 licencemi. Najdeme mezi nimi i Maďarsko, Belgii, Itálii. A již v minulosti vyšlo najevo, že FinFisher užívaly represivní režimy typu toho vládnoucího v Etiopii, Bahrainu a minulé garnitury Egypta. Odhady tržeb jen ze zachycených prodejů FinFisheru se pohybují mezi 49 a 98 milióny EUR.

FinFisher je schopen operovat na všech desktopových i mobilních operačních systémech. Cíle napadá nejrůznějšími cestami – od spamových příloh přes zranitelností programů po skrytí se v aktualizacích běžných aplikací.

Po problémech ve Velké Británii se společnost Gamma přesunula do Německa. Zakladatel WikiLeaks Julian Assange nařkl Německo z poskytování azylu této přinejmenším sporné podnikatelské aktivitě: FinFisher bezostyšně pokračuje ve své činnosti. Společnost stále prodává svůj po zuby vyzbrojený špionážní malware některým z nejrepresivnějších režimů světa. Vláda Merkelové předstírá zájem o ochranu soukromí, ale její činy hovoří jinak. Proč Merkelová FinFisher chrání?

Zdroje