Surfováním proti demenci

Tým výzkumníků Universidade do Sul de Santa Catarina v rámci longitudiální studie anglických seniorů došel k závěru, že digitální gramotnost je protektivním faktorem vůči rizikům kognitivního úpadku.

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Konzumace internetu snižuje riziko demence

Díky internetu mohou senioři nejen ušetřit za mediální obsahy, shlédnout všechny akční letáky na jednom místě a zůstávat v kontaktu se svými bližními díky emailu, skypu a textovým kecálkům. Interakce s webovým prostředím jim navíc může skýtat takové množství mentálních podnětů, že je uchrání úpadku kognitivních funkcí.

Výzkumníci z Universidade do Sul de Santa Catarina věnující se dlouhodobému výzkumu starších osob dospěli k závěru o protektivním vlivu konzumace internetu vůči rizikům demence. Z šest a půl tisíce Angličanů mezi 50. až 89. rokem života vykazovali menší pokles mentálních funkcí ti, kteří se pravidelně připojovali k internetu a využívali email. Z výzkumu vyplývá, že používání internetu a emailu (také známé jako digitální gramotnost) zvyšují mozkovou a kognitivní kapacitu a vedou k vytváření efektivnějších neurálních sítí, což oddaluje kognitivní úpadek.

Internet samozřejmě není jen zdrojem mentálních podnětů, ale i mnoha nástrah. Senioři tak nejsou vystaveni jen výhodám online prostředí, ale také internetové reklamě. Operační šéf projektu AdBlock Plus Ben Williams varuje: Nesmíme zapomenout, že starší lidé musí být informováni o volbách, které před ně užívání internetu staví. Nemají zkušenost s neodbytností online reklamy a vinou neustále blikajících bannerů a vyskakujících oken mohou snadno dojít k závěru, že je to jen nevkusná džungle, v níž se nedá ani zorientovat – a vzdají se jakékoliv snahy o porozumění internetu.

Vyšší stupeň ohrožení pak představují spam, phishing a kyber útoky na výpočetní a finanční prostředky uživatelů. Senioři nemají natolik zažity všechny možné podvodné techniky o kontakt a narušení bezpečí, vlivem čehož jsou vůči kriminálním intencím bezbrannější než lidé mladší.

I přes číhající rizika je vliv vyšší mentální aktivity nezanedbatelný. Vědci ve své zprávě pro The Journals of Gerontology uzavírají: Kognitivní úpadek je hlavním rizikovým faktorem invalidity, demence a smrti. Digitální gramotnost může snížit výskyt demence mezi staršími ročníky.

Zdroje