Ulbrichtovi odřízla Hedvábnou stezku FBI

ikona střetu black hat a white hat

FBI vtrhla na torové tržiště Silk Road, zatkla Rosse Williama Ulbrichta aka Strašlivého piráta Robertse a znehodnotila bitcoin.

Silk Road, torové tržiště veliké tak, že se mu přezdívalo Amazon ilegaliy, nabízelo krom drog také zbraně, padělatelství, hackovací postupy (např. na ATM bankomaty), kontakty černého trhu vč. nájemných vrahů. Jako uzel svobodného střetu nabídky a poptávky bylo už dlouho trnem v oku vládních agentů, kteří na něm také zrealizovali nejeden obchod v rámci budování kauzy.

Ulbricht aka Strašlivej pirát Roberts je obviněn z distribuce drog, praní peněz a hackingu. Aby toho nebylo málo, objevilo se obvinění z dojednávání nájemné vraždy – Ulricht se měl údajně v netové komunikaci ptát, kolik by stála vražda uživatele, který vyhrožoval zveřejněním informací zevnitř systému.

Většina operací Silk Road se uskutečňovala v bitcoinech. A stejně jako v reálu kolaps významné finanční instituce ovlivní celý trh, i zde uzavření Silk Road se promítlo do hodnoty Bitcoinu – ten se propadl o dvacet procent.

Každopádně se teď ukáže, jak bezpečný je TOR, jak zabezpečená komunikace, jak dohledatelní účastníci a jak odolný Bitcoin vůči vlivům, kterým běžné měny podléhají.