Vivaldi: nový browser ex-šéfa Opery

Jon von Tetzchner a jeho tým přicházejí s prohlížečem Vivaldi a komunitním prostředím Vivaldi.net coby náhradou za zrušené fóra My Opera…

vivaldi logo prohlížeče

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Vivaldi: nový browser pod vedením bývalého šéfa Opery

Od roku 2011, kdy Jon von Tetzchner opustil vedoucí místo v norské společnosti Opera Software ASA, uplynul již nějaký pátek a společnost sama razantně změnila směr vývoje svého prohlížeče Opera. Tetzchner se nyní vrací nejen s vlastním prohlížečem Vivaldi, ale i navázaným komunitním prostředím Vivaldi.net.

Prohlížeč Vivaldi

Startup Vivaldi Technologies představil nový browser Vivaldi. I když si spoluzakladatel společnosti a bývalý šéf Opery Tetzchner nemyslí, že by mohl útočit na špici zájmu uživatelů, přesto vidí místo na trhu: Většina výrobců prohlížečů se snaží vytvořit specifický browser s přinejlepším několika doplňky. Ale to není to, po čem by lidé prahli. Například stále existuje na 20 miliónů uživatelů Opery 12, i když je to tři roky stará verze. Pořád je zde prostor pro browser určený technicky vyspělému uživateli s vysokými nároky. Většina prohlížečů na trhu je velmi podobná, zcela nediferenciovaná a relativně velmi prostá, doplňuje spoluzakladatel Vivaldi Technologies Tomita Tatsuki.

Novým browserem by společnost chtěla přilákat všechny nespokojené uživatele Opery, webové vývojáře a milovníky všeho nového. Má to být browser „rychlý, ale také vybavený mnohými funkcemi, vysoce flexibilní a především beroucí ohled na požadavky svých uživatelů.“

Vivaldi se zatím prezentuje svým Technical Preview, které mimo jiné nabízí:

  • klávesové zkratky;
  • gesta myší;
  • Notes – boční menu pro rychlé poznámky;
  • Speed Dials – panely rychlého přístupu;
  • Tab Stacks – možnost organizace otevřených panelů jejich štosováním;
  • podporu velkého množství webových technologií: Vivaldi sice používá renderovací jádro Chrome Blink, ale prohlížeč sám je vystavěn na nejnovějších technologiích zahrnujících React, Node.js a velké množství NPM modulů.

Brzy by měla následovat funkce synchronizace, e-mailový klient, integrace nejrůznějších doplňků, optimalizace výkonu aj. První verze Vivaldi běží na Windows, OS X a Linuxu, přičemž mobilní verze by měla následovat. Tetzchner na dotazy směřující na bývalého zaměstnavatele komentuje: „Opera Software se ubírá jiným směrem, než bych rád viděl… Prohlížeči se již nevěnuje tolik pozornosti, jako dříve. Mnohem menší důraz je kladen na inovace.“

Komunitní prostředí Vivaldi.net

Projekty Opera Software od roku 2011 prošly vícero změnami. Jednou z nich bylo i nešťastné uzavření fóra My Opera v březnu 2014. Nešťastné proto, že fórum sdružovalo velmi aktivní komunitu centrovanou tématem prohlížeče Opera a jeho funkcemi, komunitu sdílející blogy, příspěvky a fotky, komunitu čítající na 10 miliónů uživatelů.

Od roku 2014 Tetzchner shromáždil 20 bývalých zaměstnanců Opery věnujících se prostředí My Opera, aby společně vytvořili plnohodnotnou náhradu zavřeného fóra a poskytli tak útočiště jeho bývalým uživatelům. Tetzchnerovy slovy: To, že se Opera rozhodla ukončit fungování komunitního webu, nám dalo velmi dobrou záminku k vybudování jeho náhrady.

Aktuálně je Vivaldi.net koncipován tak, aby rekrutoval účastníky služeb My Opery: obsahuje tematická fóra, poskytuje prostředí pro psaní blogů, funguje coby e-mailová služba. Zatím mu ještě chybí možnost tematických skinů blogů, bývalé funkcionality pro sdílení fotografií a jiné služby, které však patrně v nejbližší době přibudou. Nechceme shromažďovat data a prodávat je reklamním službám, říká Tetzchner. Místo toho chce najít jiné způsoby monetizace projektu, který je aktuálně dostupný zdarma a financován pouze z vlastního kapitálu.

Zdroje