Vivaldi už 1.0 i bez synchronizace a mail klienta

Vivaldi uvolnilo stabilní verzi, která ač čekala na mailového klienta a synchronizaci, tak se jich nedočkala…

Vivaldi: ikona stabilní verze prohlížeče

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Vivaldi 1.0: opět bez synchronizace a poštovního klienta

Více než rok marketingové resuscitace nostalgie po staré Opeře následuje konečně Vivaldi ve stabilní verzi 1.0. Vivaldi chápe svou konkurenční výhodu v nabídce pokročilých funkcí a nastavení prohlížeče tam, kde se všichni ostatní snaží jen neustále zjednodušovat. Má právě tento fork Chromia nárok na místo na slunci?

Bývalý spoluzakladatel Opery Jon von Tetzchner je s finální verzí prohlížeče Vivaldi i s uživatelskou reakcí v průběhu testování spokojen. „Dosavadní reakce nás velmi uspokojují,“ říká. „Je skvělé vidět takové množství lidí, kterým se líbí to, co děláme. A také to, že děláme něco, co lidé opravdu chtějí.“ To, co lidé chtějí, je v rámci definice vlastního poslání Vivaldi prohlížeč s pokročilými funkcemi, podrobně nastavitelný, umožňující uživateli jedinečnou interakci s internetem.

Aby dosáhl této maximy, nabízí Vivaldi krom jiného:

  • gesta myší a klávesové zkratky pro ovládání prohlížeče a vyhledávací zkratky;
  • určení polohy nových panelů, pořadí zobrazení při zavírání panelů a možnost jejich seskupování;
  • vestavěný poznámkový blok;
  • Webové panely – umožňující připnutí libovolného webu a jeho minimalizované zobrazení (vhodné např. pro webové mailové klienty);
  • koš zavřených panelů i odstraněných záložek;
  • a třeba i mnoho nastavení vzhledu (barva a obrázek pozadí úvodní strany, obarvování uživatelského rozhraní podle dominantní barvy aktivního webu).

Mnoho dalších funkcí můžete navíc obstarat pomocí doplňků pro Chrome, jelikož Vivaldi běží na Chromiu a vykreslovacím jádře Blink. Krom zmíněného ovšem neustále chybí integrovaný emailový klient a podpora synchronizace napříč instalacemi prohlížeče. Absence právě těchto prvků byla dříve důvodem, proč ho autoři neoznačili za stabilní verzi. Zůstává otázka, proč je nyní za stabilní verzi označen, i když dané funkce stále chybí?

Přesto však jde o velmi nadějný počin nabízející zajímavou alternativu na Chromiu postavených browserů.

Zdroje