Vývojáři MS posílili IE ochranou proti use-after-free

Internet Explorer byl posílen ochranou isolated heap for DOM objects proti chybě typu use-after-free.

Microsoft logo

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

IE byl vyzbrojen proti chybě use-after-free

Vývojáři Microsoft posílili Internet Explorer proti zranitelnosti use-after-free, která vede k útokům tiše instalujícím malware na počítače uživatelů.

Na Patch Tuesday (Záplatové úterý – pravidelné vydání záplat produktů Microsoftu) 14. června byla představena ochrana isolated heap for DOM objects, jejíž název se dá volně přeložit jako izolované přidělování paměti DOM objektům. Díky této ochraně bude mnohem těžší zneužít zranitelnosti use-after-free v Internet Exploreru.

Use-after-free je zranitelnost vznikající coby důsledek chyb v kódu, které odkazují na paměťové objekty, i když ty již byly uvolněny z operační paměti. Útočníci toho mohou zneužít tím, že nedokonale uvolněné místo vyplní útočným kódem, který zaznamenává hesla, zapojí počítač do botnetu a vůbec škodí. Tento typ zranitelnosti patří k nejčastěji zneužívaným a jeho důsledky bývají pro oběti nejtíživější.

Wei Chen, výzkumník Microsoft zabývající se exploity, útok popisuje: Internet Explorer někdy nedokáže správně sledovat objekty, které sledovat má – už jsou pryč (uvolněné), ale IE je považuje za stále přítomné. Pokud dokážete tuto situaci identifikovat, můžete uvolněné místo naplnit a IE podstrčit falešný objekt. Ten způsobí pád browseru. Pokud ovšem dokážete tento pád kontrolovat, či přesměrovat – můžete takto spustit jakýkoliv kód.

Isolated heap for DOM objects rozděluje jednotlivé části paměti různým typů objektů a omezuje, které typy objektů mohou být přiděleny určitým lokacím. Nalezení díry v systému a její zneužití bude takto mnohem těžší, říká Chen a dodává: mělo by to zamezit většině okolností, při nichž dochází k use-after-free chybám.

Zdroje