Win 10 10159: build o jedno číslo vyšší

Ani 24 h neuplynulo a už do nás MS další build Windows valí…

ikona Windows 10

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Windows 10 b. 10159: okamžitý následovník

Ani ne čtyřiadvacet hodin po sestavení 10158 následuje nový build Windows 10 Insider Preview s číslem 10159. Přináší opravy tří set chyb a novou výchozí tapetu, která se patrně na dlouho stane grafickým synonymem Windows 10.

„Proč tyto buildy následují tak rychle za sebou? Jak nejspíš víte, testujeme jednotlivá sestavení v rámci vnitřního kruhu používaného inženýry skupiny Operating System Group a Microsoftu. Jakmile splní všechna kritéria a jsou již stabilní, zpřístupníme je skupině Windows Insider – nejprve v rámci rychlého okruhu (Fast Ring), následně i pomalého. Sestavení 10158 jsme testovali více než týden. Proto jsme si již byli jeho stabilitou natolik, abychom ho včera vypustili. Nechtěli jsme ho pozdržovat, uvolnili ho a ještě dolaďovali testy sestavení 10159. Jak se však ukázalo, i toto sestavení je již natolik stabilní, abychom ho uvolnili již nyní“, vysvětluje brzkou následnost Gabe Aul, šéf vývoje operačního systému Windows.

Build 10159 byl zaměřen hlavně na opravu chyb v systému – dle Aulova prohlášení zahrnuje tři sta blíže nespecifikovaných oprav. Dále přináší nové defaultní pozadí plochy, na jehož vytvoření použil tým Bradleyho G. Munkowitze nasvícení loga různými projektory, lasery a LED prvky, využil umělé mlhy a speciální, mapovací kamerové techniky. Nová tapeta byla také implementována do přihlašovací obrazovky systému, kde i zůstane, pokud v systému nezměníte pozadí plochy.

Pokud by vám povýšení na sestavení 10159 nefungovalo…

Ujistěte se, že jste přihlášeni do Microsoft Account

Při přechodu z buildu 10130 je třeba být přihlášen do Microsoft Account z daného zařízení. To lze zkontrolovat v SettingsAccounts. Pokud je zde tlačítko Verify, je ho třeba odkliknout, následovat instrukce a restartovat.

Ujistěte se, že Microsoft Account funguje

I když je počítač přihlášen uživatelovým účtem do Microsoft Account, může docházet ke kolizím při povýšení na nové sestavení. V tom případě navigujte: Setting – Update and Security – Windows Update – Advanced Options. Pod položkou Get Insider builds je tlačítko Fix me, která by problémy s Microsoft Account měla vyřešit. Odklikneme ji, necháme provést příslušné operace a restartujeme.

Ujistěte se, že používáte Fast Ring

Nová sestavení jsou do Slow Ring uvolňována pomaleji. Proto znovu v nastaveních zkontrolujte, zda jste opravdu přihlášeni do rychlejšího aktualizačního kanálu Fast Ring.

A pokud nic nepomáhá, restartujte wuauserv

Mnohým uživatelům se přes všechnu snahu upgradovat nedaří. Aktualizace se jim zasekává na nule nebo vyhazuje různé chybové hlášky – zvláště jsou tím postiženy 32bit počítače. Přesto pro tyto případy existuje relativně jednoduchý trik – restartování služby Windows Update:

  1. vyvolejte Správce úloh (např. pomocí Ctrl+ Shift+ Escape);
  2. otevřete podrobnosti – More details;
  3. zvolte kartu služeb Services;
  4. najděte položku wuauserv;
  5. přes pravé myšítko ji dejte restartovat.

Pokud žádný z těchto způsobů nezabírá, nezbývá než se vrátit k poslední oficiální verzi v ISO a provést optimálně čistou instalaci systému.

Zdroje