Windows 10 FR 14328 a 14332: novinky výročního vydání

Co přinese Anniversary Update Windows 10 již představují poslední dva buildy Insider Preview rychlého okruhu…

ikona Windows 10

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Build 14328 a 14332: další náhledy příštích Windows

Fast Ring (aka rychlý aktualizační okruh) Windows 10 pro insidery dostává svému názvu a rychle po sobě přináší buildy 14328 a 14332. Druhý následoval první přesně po čtyřech dnech jen s několika novinkami, zato však s velkým množstvím oprav. Čím láká Microsoft na letní Výroční povýšení Windows?

Aktualizace první – sestavení 14328

Funkcionalita Windows Ink

Plně implementována je funkce univerzálního inkoustu/tužky na poznámky Windows Ink, díky které můžete nejen dělat poznámky rukou (což má svou hodnotu především na dotykových zařízeních), ale také je sjednotit napříč všemi svými zařízeními, neboť Windows Ink dokáže psané písmo identifikovat a převést do tiskacího. Navíc nabízí funkce pravítka a kreslení. Aktuálně lze Windows Ink vyzkoušet v Mapách, prohlížeči Microsoft Edge a kancelářských aplikacích Office.

Nabídka Start

Lehce modifikována byla nabídka Start – změnilo se rozložení položek. Pod Nejčastěji používanými a Nedávno přidanými se zobrazuje i seznam Všechny aplikace. Zato položky Účet, Průzkumník souborů, Nastavení a Napájení jsou přemístěny do samostatného levého sloupce. Do téhož sloupce pak lze přidat ikonky dalších složek (Dokumenty, Stažené soubory, Hudba, Obrázky, Videa, Domácí skupina, Síť a Osobní složka) a to sice přes menu Nastavení – Přizpůsobení – Start – Zvolte, které složky se mají zobrazovat v nabídce Start. V tabletovém režimu dostává nabídka Start opět celoobrazovkové zobrazení.

Centrum akcí

Celé řady úprav se dočkalo Centrum akcí:

  • ikonka centra akcí se na systémové liště posunula hodně doprava, aktuálně se nachází mezi hodinami a tlačítkem pro zobrazení plochy;
  • v bublině na ikonce se zobrazuje počet nevyřízených notifikací;
  • notifikace stejné aplikace jsou už sdruženy pod jedinou ikonkou ve formě textového výpisu;
  • rychlé přepínače lze zcela libovolně měnit, přeskupovat a některé vůbec nezobrazovat;
  • rychlý přepínač Wi-Fi už nezapíná/nevypíná Wi-Fi, ale přeskočí do seznamu dostupných sítí.

Hlavní panel

Změny neminuly ani Hlavní panel. Rozkliknutí položky Hodiny už nezobrazí pouze aktuální měsíc, ale mění se na přístup přímo do kalendáře. Ukazují se události naplánované na tento měsíc, lze se prokliknout do detailu dané události, vytvořit událost novou atd. Aplikaci Hodiny lze navíc nyní zobrazit na všech monitorech při vícemonitorovém režimu. Ikonám univerzálních aplikací se dostává vlastního bublinkového oznámení pro nevyřízené akce (např. nevyřízené emaily Pošty). Veškerá nastavení se přesunula k ostatním nastavením do menu Nastavení – Systém – Hlavní panel. Ovšem stále se dá přímo prokliknout přes kontextové menu samotného Hlavního panelu. A lze také přepínat používané zvukové výstupy přímo z ikonky zvuku.

A tak dále…

Vývojáři si pohráli i s Cortanou: interaguje na zamknuté obrazovce, skýtá více možností vytváření upomínek, je zbavena chyb při předávání informací mezi zařízeními, usnadňuje okamžité používání bez jakéhokoliv nastavení, nabízí pokročilejší prohledávání souborů včetně těch na OneDrive. Opraveno bylo jedenáct chyb, na patnáct známých problémů zůstalo a najdou se i tací, pro které největší novinkou bude přeskinování ikonky Průzkumníka souborů. Gabe Aul, šéf vývoje operačního systému, to vysvětluje:„Aktualizovali jsme ikonku Průzkumníka souborů tak, aby ladil s monochromatickým pojetím ikon Windows 10 ve všech používaných zařízeních. Nicméně, jak si můžete všimnout, troška barvy na něm přece jen zůstala. Designéři jsou velice zdrženliví vůči myšlence zcela opustit žlutou barvu, neboť ta se stala zcela nezbytnou částí vnímání Průzkumníka souborů.“

Sestavení 14332

Hledací schopnosti Cortany byly rozšířeny i o připojené účty cloudových Office 365. Prohledává veškerý jejich obsah včetně emailů, kontaktů, záznamů v kalendáři atd. Vývojáři také optimalizovali spotřebu zařízení, která jsou režimu Connected Standby, kdy je zařízení napůl uspáno a napůl připojeno k internetu a vykonávající klíčové aktivity. A poslední novinka se týká poslední velké novinky – byly opraveny chyby síťových volání ubuntí Bashe spouštěného v Příkazovém řádku. Příkazový řádek sám byl také vylepšen pro zobrazení na zařízeních s velmi vysokým rozlišením, lépe podává lokální úchylky písma typu diakritiky aj.

I když novinek je v buildu 14332 jen pár, oprav je naproti tomu hromada – kupříkladu:

  • vyřešen problém Microsoft Edge se zaseknutím downloadu na 99 %;
  • odstraněna chyba návratu k předchozímu sestavení Windows 10 Insider Preview;
  • opraveny dysfunkce Groove Music;
  • opraveny chyby zobrazení Herního panelu, Hlavního panelu, Akčního centra, nabídky Start;
  • vyřešeno minimalizování 32bitových her na ostatních monitorech při maximalizaci na jednom z nich.

Zdroje