Win 10 již 29. 7. 2015

Microsoft uvolní Windows 10 již 29. července 2015. Jak dlouho bude možno upgradovat, jaká je nejlevnější varianta pořízení nového systému a co to znamená pro účastníky Insider Program?

ikona Windows 10

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Windows 10 budou 29. července – a coby upgrade Win 7 a 8 zdarma

Microsoft oficiálně oznámil uvolnění nových Windows na 29. července. Navzdory spekulacím se tedy společnost nevzdala uvedení systému ještě před začátkem školního roku a může tak plně využít marketingového potenciálu apelu k nákupu systému pro návrat do školy. Majitelé Sedmiček a Osmiček ovšem nic kupovat nemusí, pro ně bude Windows 10 zdarma.

Ve středu 29. července budou Windows 10 dostupné u prodejců, ale stejně tak můžete využít nabídky bezplatného upgrade pro PC a tablety ze systémů předchozích. Pokud si mezitím koupíte nové zařízení s Windows 8.1, bezplatné povýšení platí i pro vás – a prodejci vám systém jistě povýší, hlásá Microsoft. Uživatelé Windows 7 by již brzy měli spatřit přímo na ploše svého systému možnost rezervace povýšení systému v podobě ikonky, která je odkáže na weby společnosti Microsoft.

Upgrade z Windows 7 a 8.1 budou uživatelé moci provést po jeden rok od uvedení zdarma – tato možnost tedy vyprší 29. července 2017. Přímé zakoupení Desítek přijde v podobě Windows 10 Home na 119 USD (aktuálně nějakých Kč 2 949,-) a ve verzi Windows 10 Pro na 199 USD (cca 4 929,- Kč). Navíc by měl být i umožněn povýšení napříč funkcionálním verzemi Home a Pro – tedy z Windows 7/8 na Windows 10 Pro za 99 dolarů (cca Kč 2 459,-). Tyto ceny ovšem platí pro americké zákazníky, finální ceny českých verzí se mohou lišit.

Microsoft chce dosáhnout miliardy instalací nového systému v průběhu dvou až tří let, čemuž má pomoci právě možnost bezplatného upgradu především z doposud uživatelsky vévodících Windows 7. Až uživatelé povýší na Desítky, neměli by se bát zpoplatňování běžného systémového servisu (aktualizace, záplatování bezpečnostních děr a uvádění nových funkcionalit). Microsoft ovšem na druhou stranu bude nutit zaplatit ty, kteří nebudou chtít přijmout nové funkce – a to sice tak, že je bude nutit k přechodu na verzi Windows 10 Enterprise, která je zabezpečována v rámci tzv. Long Term Servicing Branch. Těmto uživatelům budou doručovány pouze bezpečnostní aktualizace a záplaty a nemusí akceptovat instalaci žádných nových funkcionalit.

Tvůrce Windows tedy patrně změní politiku doručování aktualizací. Sám to definuje takto: Uživatelé verze Windows 10 Home budou mít aktualizace automatické dostupné prostřednictvím služby Windows Update. Uživatelé verzí Windows 10 Pro a Enterprise budou moci tyto aktualizace odložit. Tato nejasná formulace už dopředu vyvolává mnoho kontroverzí: Bude Microsoft skutečně uživatele Home verzí nutit automaticky aktualizovat? Jak by v takovém případě byly tyto systémy chráněny před nepovedenými updaty, které v minulosti např. způsobovaly cyklické restartování počítače? Microsoft se k tomuto bodu zatím nijak jednoznačně nevyjádřil a tak nezbývá než vyčkávat.

Testeři systému – členové programu Insider – dostanou finální verzi Desítek coby další upgrade. Program sám ovšem nekončí. Microsoft hned po uvedení Windows 10 naváže testováním další velké aktualizace Redstone, která by se měla objevit v příštím roce.

Windows 10 nejlevněji

Vzhledem k cenám samostatných instancí Desítek je optimální cestou k jejich získání rychlé pořízení systémů Windows 7 a 8. Stále levnější je starší verze Windows 7 – přitom i jeho získání lze ještě cenově vyladit pořízením tzv. druhotné licence, která je výrazně levnější než originální systém. Vůbec nejlevněji lze Sedmičky získat přes použitou druhotnou licenci – tedy takovou, která byla na rozdíl od nepoužité už v minulosti používána, nyní se ovšem nevyužívá. Její aktivace je sice kapku složitější, ale zvládne ji každý pomocí přiloženého postupu. Takto se dají nejlevněji pořídit Windows 7, které pak upgradujete na Windows 10.

Zdroje