Windows 10 coby systém nebudou zdarma – ani pro insidery ne

Microsoft finálně vyvrátil, že by Windows 10 byl nějakým způsobem zdarma – ať už pro piráty, či třeba pro ty, kdo mu celou dobu pomáhají ladit finální podobu systému. Windows 10 coby systém zdarma nebudou – zdarma bude pouze upgrade z platně licencovaných Windows 7 a Windows 8.

ikona Windows 10

A to ještě vyvolává otazníky hláška o tom, že tento upgrade bude zdarma pouze rok od uvedení Windows 10. Vzhledem k velmi frivolnímu nakládání se slovem zdarma a velmi marketingovému pojetí pravdy se Microsoft stává lehce nepředvídatelným. Což může stejně tak skončit paušálním zpoplatněním systému – obdobně jako u Office 365…

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Windows 10 nebudou zdarma pro všechny

Microsoft má velmi volný výklad toho, co znamená zdarma a velmi marketingový přístup k pravdě. Pokud dříve prohlašoval, že nová Windows 10 budou zdarma pro všechny, teď to koriguje… Zdarma je skutečně pouze upgrade ze systémů Windows 7 a Windows 8.x.

Microsoft neustále krmí veřejnost marketingovými špeky, aby jí posléze naservíroval tvrdou kůrku obchodní reality. Jestliže dříve prohlašoval, že s příchodem Windows 10 bude možné i zařízení s nelegálním systémem upgradovat na Windows 10 (manažer divize Windows Microsoftu v ČR) a ještě včera i šéf vývoje operačního systému Gabriel Aul odpověděl během otázek a odpovědí na Twitteru Ano. Na otázku, zda budou moci účastníci Windows Insider Program upgradovat na RTM verzí Desítek zdarma – jen o několik tweetů později to korigoval.

Budete muset upgradovat ze systému Windows 7 či 8.x s platnou licencí, říká Aul. Spoustu insiderů by jistě potěšil plně licencovaný systém odměnou za jeho testování. Stejně tak se již spousta pirátů těšila, že přijdou k Windows 10 zadarmo. Ale tak se nestane, zdarma je nadále pouze upgrade – nikoliv systém coby celek.

Chování Microsoft samozřejmě vyvolává otázky ohledně dalších prohlášení. Například: co přesně tedy firma myslela hláškou, že upgrade na Windows 10 bude zdarma první rok? Opravdu pak systém zůstane zdarma, nebo ho v rámci principu software coby služba zpoplatní časově zakotveným paušálem jako Office 365?

Windows 10 oficiálně a nejlevněji

Vzhledem k nastaveným podmínkám, bude nejsnazší cestou k získání Windows 10 pro ty, kteří nemají ani Sedmičky, ani Osmičky – právě jejich pořízení a následný upgrade na Windows 10. Windows 7 jsou stále ještě levnější než Windows 8, navíc se dají pořídit coby druhotná licence, která je výrazně levnější než původně uvedený systém.

A vůbec nejlevnější variantou pořízení Windows 7 je pak nákup použité druhotné licence systému – tedy takové, která mohla být již v minulosti použita, ale nyní se nevyužívá. Takové licence je třeba aktivovat podle přiloženého postupu. Pro toho, kdo dává přednost snadné online aktivaci, je lepší využít nepoužitou druhotnou licenci Windows 7.

Zdroje