Windows 10 IP 10525: konec swapování

Windows 10 IP 10525 přichází se správou paměti preferující kompresi dat přímo v operační paměti před jejich swapováním na disk + si hraje s přizpůsobením barev systémových prvků tapetě pozadí.

ikona Windows 10

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Windows 10 Insider Preview 10525: paměť a barvy + Jak zprovoznit 64bit Google Chrome

Microsoft vydává první testovací build Windows 10 od oficiálního uvedení systému. Hlavní změny sestavení 10525 se dotkly nastavení barev systémových prvků a konceptu práce s paměťovými prvky.

Testovací build 10525 je určen pro nejodvážnější testery z řad Fast Ring insiderů. Obsahuje pouze dvě změny a několik nedořešených chyb.

Změna nastavení barev

Microsoft vychází vstříc uživatelům. „Měli jsem spoustu ohlasů volajících po možnosti měnit barvy nabídky Start, hlavního panelu, panelů oken a Centra akcí dle osobních preferencí. V sestavení 10525 je tato funkcionalita přítomna – sice je ve výchozí konfiguraci vypnuta, zapnout ji však můžete přes Nastavení – Přizpůsobení – Barvy,“ říká šéf vývoje operačního systému Gabe Aul.

Změna správy paměti

Další změna se dotkla správy paměti. Správce paměti bude při nedostatku operační paměti preferovat kompresi dat před jejich swapováním do stránkovacího souboru. „To redukuje využívání paměti na jednotlivé procesy a umožní Windows 10 udržet více aplikací najednou, čímž se zlepší i odezva napříč celým systémem,“ vysvětluje Aul.

Nedostatky

Build 10525 trpí i několika nedostatky:

  • nefunguje mobilní hotspot pro sdílení internetu;
  • aplikace Movies & TV je třeba opravit pomoci aktualizace z Windows Store;
  • prozatím chybí některé jazykové balíčky – budou dostupné až koncem týdne.

Jakékoliv další nedostatky mohou testeři hlásit Microsoftu pomocí aplikace Windows Feedback.

Jak zprovoznit 64bitové Google Chrome

Dle všeho sestavení 10525 způsobuje nefunkčnost 64bitového Google Chrome – nenačítají se weby a všechny doplňky a rozšíření okamžitě padají. Způsobuje to zabezpečení Google Chrome pomocí sandboxování jednotlivých procesů. Tato chyba se dá dočasně obejít dvěma způsoby:

  1. přeinstalovat Google Chrome na 32bitovou verzi;
  2. spouštět Google Chrome bez sandboxu:
    • klikněte pravým myšítkem na zástupce Google Chrome, kterého používáte ke spouštění;
    • zvolte Vlastnosti;
    • do kolonky Cíl vepište za cestu ke Google Chrome příkaz --no-sandbox (před příkazem je mezera a příkaz sám začíná dvěma pomlčkami);
    • uložte;
    • procesy Google Chrome takto nebudou zabezpečeny sandboxem, ovšem coby dočasné řešení se dá tohoto postupu využít.

Zdroje: