Windows 10: jen 2 velké upgrady za rok

Windows by se měl propříště vyvíjet tempem dvou velkých (nové funkce přinášejících) upgradů ročně. Bude to Microsoft stíhat? Osvědčí jeho neprofesionální testování pomocí komunity insiderů, nebo se dočkáme série zpožďování, nefunkčností a ztrát uživatelských dat?

ikona Windows 10

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Windows 10: jen dva podstatné upgrady ročně

Microsoft přehodnotil svůj plán na příliš časté vydávání velkých povýšení (typu Anniversary Update). Z původních tří ustoupil na pouhé dva – ovšem konzervativním uživatelům se zdá i toto moc. Za to uživatelé domácí, experimentátoři a betatesteři jsou zklamáni. Novinky již nebudou tak často občerstvovat stabilní verzi systému…

Svůj plán na pouhé dva velké upgrady ročně představil Microsoft na konferenci WinHEC v Tchaj-wanu. Chris Riggs, programový manažer Windows 10, představil nový updatový systém coby „nové funkce dvakrát ročně“. Jde přitom jen o jeden prvek ze skládačky distribuce operačního systému coby služby – pojmem Microsoftu Windows as a Service (WAAS).

Distribuční strategie WAAS počítá s tím, že po uvedení bude každý z těchto updatů distribuován po čtyři měsíce pouze domácí uživatelům a firemním uživatelům používajícím k rychlejší aktualizační verzi Windows Current Branch. Korporacím využívajícím Current Branch for Business bude nový update doručen až po těchto čtyřech měsících. Update bude možno nasadit až 12 měsíců po vydání + 2 měsíce budou přidány pro firmy, aby mohly na něj přejít, než ho Microsoft přestane podporovat. Na druhou stranu – testerům – bude daná velká aktualizace dostupná již 6 měsíců před oficiálním uvedení.

Co vlastně Microsoft míní velkým či podstatným upgradem? Je to takový upgrade, který významným způsobem povyšuje systém a implementuje do něj nové funkce. Do jisté míry by se takto dal označit listopadový upgrade roku 2015, spolehlivěji však toto označení sedí výročnímu updatu, který má přijít v létě. Krom těchto velkých updatů budou nadále uvolňovány bezpečnostní záplaty a kumulativní updaty, opravující chyby a optimalizující výkon a spolehlivost systému.

Zdroje