Wise Disk Cleaner – na jednoduché vyčištění Windows

Wise Disk Cleaner – tj. vysypání odpadů, smazání historií, odstranění cachí, defragmentace disků a pokročilé hledání odpadu Windows.

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Wise Disk Cleaner – jednoduché vyčištění Windows

Wise Disk Cleaner nabízí víc, než by se zdálo. Krom správy dat na disku skýtá možnost defragmentace všech připojených disků, zeštíhlení Windows, vymetení systému od všemožných dočasných, zbytečných a zastaralých souborů i důkladnou eliminaci zbytečností napříč adresáři dle zevrubného zadání. Utilitka je nejen funkční, ale také zcela nenáročná, navíc přehledná, v češtině a zdarma. Co že tedy nabízí?

Instalace je prostá: jen odsouhlasíme licenční podmínky, zvolíme umístění a už máme hotovo.

Wise Disk Cleaner

Již první nahlédnutí prozradí, že před sebou máme utilitku, jejíž funkce překračují pouhou správu obsahu pevného disku. Wise Disk Cleaner nám pomůže s pročištěním nejrůznějších cachí, historií, zpráv, použitých aktualizačních souborů, již zbytečných souborů a dočasných souborů napříč celými Windows. Také nám poskytne asistenci při redukci systému, defragmentuje dostupné disky a nabídne jejich důkladnější pročištění.

Běžné čištění

Běžné čištění zahrnuje eliminaci zbytečných souborů a stop používání aplikací v počítači.

Položky Surfování v internetu a Cookie jsou rozděleny dle jednotlivých prohlížečů, díky čemuž např. zabráníme vymazání dat hlavního či na FUPu používaného prohlížeče.

Ostatní aplikace a Součásti Windows vedou k pročištění Defenderu, Windows Media Playeru, Wordpadu, Paintu a programů typu Adobe Flash Player, GIMP, VLC, Daemon Tools., 7-Zip aj.

Historie Windows nás zavede k položkám typu Poslední dokumenty, Historie hledání ve Windows, poslední Spouštěné z Nabídky start. A zbývá už jen nejbohatší nabídka.

Systém Windows a jeho zbytečné soubory. Zde smažeme cache instalátorů, miniatur, písem, Metra, odstraníme již zbytečné soubory vytvořené systémem i aplikacemi, eliminujeme všechny již neplatné zástupce, nabídky a úlohy a vymažeme zprávy systému.

Sken běžného čištění je koncipován na jedno kliknutí, proto je lepší všechny položky proklikat a nastavit, abychom nevymazali něco, co nechceme. Navíc ho lze i naplánovat: stačí zvolit periodicitu či podmínku, upřesnit den a čas, zahrnout volbu Dokonalejšího čištění a kliknout u Plánovače na tlačítko. Analýza se hotova v průběhu minutky, kritické položky poskytují výpis jednotlivých souborů a cesty v systému k nim. Čištění samo trvá až k deseti minutám (samozřejmě v závislosti na množství jeho cílů).

Dokonalejší čištění

Účelem důkladnějšího čištění je odhalit různé zbytky, cache a dočasné soubory rozeseté napříč programovými adresáři. Pokud rozklikneme vpravo dole Pokročilá nastavení, dostaneme na výběr ze široké škály těchto souborů. Vybrat z jednotlivých typů těchto souborů nám pomůže nabídka Doporučené – Vybrat vše – Odškrtnout vše. Na ty, kteří se nebojí ani pomalejší analýzy, zde čekají volby pro odstranění neplatných zástupců a souborů s nulovou velikostí. Analýza je opět velmi rychlá, odstranění samo poněkud pomalejší.

Redukce systému

Redukce systému skýtá jednoduchý přehled zbytků instalací a méně potřebných souborů, které můžeme odstranit v rámci úspory místa. Wise Disk Cleaner nám pomocí ne příliš zřetelné, dolní lišty Doporučené – Vybrat vše – Odškrtnout vše pomůže rozhodnout, co máme odstranit. Navíc nás redukce systému upozorní i zapnutí funkce Obnovení systému před svým spuštěním.

Defragmentace

Defragmentace nenabízí je výčet připojených disků, ale i způsoby naložení s nimi. Pod tlačítkem Defragmentovat najdeme ještě volby Analýzy a Úplné optimalizace. Analýza i Defragmentace trvala i na úložném disku velmi krátkou dobu. Úplná optimalizace trvala již o poznání déle. Ostatně Defragmentace v podaní Wise Disk Cleaner znamená rychlou defragmentaci a Úplná optimalizace klasickou zevrubnou defragmentaci.

Asistence

Asistence je kapku zbytečný webový prohlížeč fixovaný na portál Euask.com. Krom toho, že tam jsou i otázky a odpovědi na téma počítačů, snad i jejich čištění, tak obsahuje spoustu čistě stupidních dotazů a zcela mimo účel aplikace jdoucí témat.

Nastavení Wise Disk Cleaner

Nastavení programu jsou spíše prostá:

  • upravíme jejich pomocí aktualizace a mód zobrazení položek;
  • nastavíme spuštění z příkazového řádku a vytvoření ikony Vyčistit jedním kliknutím a
  • určíme výjimky čištění (soubory, složky, typy souborů a cookies webů).

Wise Disk Cleaner souhrnem

Wise Disk Cleaner je povedená aplikace. Má přehledné rozhraní, komunikuje s námi česky, nabízí široké možnosti čištění nepotřebných souborů a defragmentace disku. Její nároky jsou minimální a výsledky solidní. Spustíme ji na jakýchkoliv Windows od verze XP výše, Pentiu tikajícím od 233 MHz výše s 128 MB RAM.

Pozitiva Wise Disk Cleaner

  • jednoduchá, přehledná a nastavitelná aplikace;
  • nabízí vícero funkcí, než se na první pohled zdá;
  • je zdarma, v češtině a má minimální systémové nároky.

Drobné vady na kráse

  • zbytečný odkaz Asistence, který nevede nikam, kde by se člověk dočkal pomoci a nepříliš užitečné Support Centrum.