YouTube bude podporovat panoramatické snímky

Sféričnost obrazu zachyceného rybím okem se brzy dostane i do klipů na YouTube.

Google G logo

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

YouTube přichází s podporou 360° videa

Není to tak dávno co YouTube přidal možnost přepínat mezi záběry různých kamer téže videokompozice. Nyní přidává podporu 360stupňových videí. Budeme tak moci sféricky nahlédnout hloubky oceánů i vřavu tisícihlavých koncertů.

Lidi budou mít možnost sledovat videa prostřednictvím YouTube Android aplikace. Pohybem svého smartphonu či tabletu se budou rozhlížet do všech možných úhlů při současném přehrávání videa. Stejně tak budou moci sledovat videa přímo na portálu YouTube.com a embedovaná videa prostřednictvím prohlížeče Google Chrome. A měnit úhly pohledu pomocí posunu ovládacího prvku myší, představují novou funkcionalitu vývojáři YouTube.

Videa již lze či brzo půjde vytvářet 360stupňovými kamerami Bublcam, Giroptic’s 360cam, IC Real Tech’s Allie, Kodak’s SP360 a RICOH THETA. Sejmutý snímek je třeba naskriptovat metadaty, aby se v něm přehrávač správně zorientoval a přehrál ho dle autorova záměru. Časem by tato funkce měla být plně automatizována. Pohled vševidoucího oka není primárně cílen na dosavadní technologie dvouprostorového zobrazení. Svého plného využití dosáhne až v aplikacích virtuální reality.

Sférické snímky zatím nedosahují příliš vysoké kvality. Jejich zobrazovací frekvence se pohybuje 24, 25 nebo 30 snímků za sekundu. Zato přenosová náročnost je 4-5násobná v porovnání s ostatními videoklipy. Jak by nové panoramatické snímky mohly vypadat, dává YouTube nahlédnout v sérií klipů z rozličných prostředí.

Zdroje