Z DDoS útoků na Spamhaus obviněn 17letý Londýňan

Dle britské National Crime Agency stojí za loňskými DDoS útoky na organizaci Spamhaus 17letý Londýňan.

Pro SOOM.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Útočník na Spamhaus zůstane ještě rok anonymní

17 letý, blíže neurčený Londýňan byl obviněn z DDoS útoků na společnost Spamhaus, které patřily k jedněm z největších za loňský rok.

Spamhaus, který mj. buduje antispamové DNS blacklisty, byl poprvé napaden 18. března 2013. Velikost DDoS útoku se pohybovala kolem 10Gb/s a byl zesílen přes DNS servery. Spam požádal provozovatele celosvětové distribuční sítě Cloudfare o pomoc při zachycení a zvládnutí DDoS. Další dny útoky zesílily a kolísaly až k mezím 30 Gb/s, pak 90 Gb/s a nakonec 120 Gb/s.

Díky Cloudfare nebyl Spamhaus přímo zasažen. Útočníci proto napadli peeringová centra, k nimž je Cloudfare připojen, a poskytovatele připojení, od kterých kupuje konektivitu. Vzhledem k velikosti cílů zvětšili datový tok – ten místy dosáhl 300 Gb/s.

Všeobecně se soudilo, že DDoS útoky byly odvetou za zablokování holandské hostingové společnosti Cyberbunker, která je otevřená hostování jakéhokoliv obsahu vyjma dětské pornografie a materiálů spojených s terorismem. Spamhaus usuzoval, že je za útoky Cyberbunker ve spolupráci s gangy z východní Evropy a Ruska.

Krátce po sérii útoků – v dubnu 2013 – zatkla londýnská policie tamního mladíka a příslušníci britské National Crime Agency (NCA) zabavili velké množství různého elektronického vybavení. Následná forenzní analýza poskytla vyšetřovatelům dostatek důkazů k zahájení stíhání. Jméno obviněného britská policie odmítá sdělit: NCA se rozhodla nejmenovat podezřelého v době vyšetřování vzhledem k tomu, že není dospělý, a tudíž spadá v tomto ohledu mezi chráněné. Jeho identita tedy může být odhalena až za rok, kdy legální požadavek anonymity přestane platit.

Nyní 17letý mladík byl oficiálně obviněn minulý pátek ze zneužití výpočetní techniky, podvodu a praní špinavých peněz. Dnes pro tato obvinění stanul před Londýnským soudem pro mládež v Camberwell Green.

Zdroje